Kinamedia Premium: Nyhetsbrev v. 40

Kinamedia Premium: Nyhetsbrev v. 40
By Jojje Olsson • Issue #88 • View online
Bästa läsare,
Har nu suttit närmare halva min tid i karantän och måste tillstå att det är ganska behagligt. Har bland annat tagit mig genom den nya boken “Red Roulette” som jag rekommenderar alla att läsa. Författaren Desmond Shum var affärsman i Kina med nära band till bland annat tidigare premiärminister Wen Jiabaos familj. Hans fru hade förgreningar överallt i partitoppen och åt bland annat lunch med Xi Jinping. Paret reste bland annat till Europa tillsammans med det krisande företaget Evergrandes ägare, som tittade på en yacht för en miljard efter att de druckit vin för en miljon.
Vid sidan av porträtt av ledande politiker och affärsmän, så är boken häpnadsväckande på grund av insikten av hur det går till att göra affärer i Kina, samt de metoder som partiadeln använder för att befästa makten och berika sig själva. Fascinerande, läs! Jag ska recensera boken för en svensk publikation, och återkommer givetvis med länk antingen här i nyhetsbrevet eller på sociala medier.
På tal om karantän så skickade jag förra veckan ut en uppdatering om själva proceduren till er prenumeranter. Den verkar dessvärre inte ha nått alla; av någon anledning så visar statistiken att just det mailet levererades till “bara” omkring 90 procent av millistan.
Detta kan bero på flera anledningar. Men då jag varje vecka skickar ut mail med dussintals länkar till hundratals personer, så kan en del mailklienter uppfatta nyhetsbreven som spam, särskilt om de liksom förra veckan även innehöll ett dussintal bilder.
Kontakta gärna mig om ni misstänker att ni har problem med leveransen. Kinamedia nyhetsbrev skickas alltid ut på måndagar om ingenting annat anges i föregående veckas upplaga.
Nåväl, nu är det hög tid att hugga in på den föregående dryga veckans viktigaste nyheter och mest intressanta analyser relaterade till Kina. Denna upplaga börjar med fyra lite längre och tyngre artiklar, och blir sedan lite mer lättsamt mot slutet.
Trevlig läsning!

Veckans måste-läsning
Explaining Evergrande - by Jordan Schneider | ChinaTalk
The property complex: How a housing downturn could wreck China’s growth model | The Economist
Politik & internationella relationer
Bombard the headquarters: Xi Jinping's crackdown keeps growing | Nikkei Asia
Lista från Nikkei Asia över viktiga punkter i den pågående omdaningen av Kina
Lista från Nikkei Asia över viktiga punkter i den pågående omdaningen av Kina
The people’s dictator: Xi Jinping’s clampdowns herald a tense political year in China | The Economist
Framsidan till veckans The Economist
Framsidan till veckans The Economist
China’s ambassador warns Belgian lawmakers as they debate resolutions on Hong Kong | South China Morning Post
Det pågår en hel del spekulation kring hur Tysklands nya regering kan kommer att se ut, samt vad detta skulle innebära för landets och Europas Kinapolitik. Men innan regeringen har bildats så är detta just spekulationer, och därför nöjer jag mig denna vecka med att posta ett kollage av Kinas nationalistiska tabloid Global Times, som med önskvärd tydlighet visar hur mycket landets regim uppskattade Angela Merkels merkantilistiska förhållningssätt gentemot Peking.
Global Times
#GTGraphic: Visiting German plants in China, experiencing high-speed rail, visiting Terracotta Warriors, learning to cook Chinese dish, tasting made-in-China German beer… Here are the footprints of German Chancellor Angela Merkel’s 12 visits to China during her 16-year tenure. https://t.co/iSeJvmiZ1n
Ekonomi & handel
China hidden local government debt rises to over half of GDP at US$8.2 trillion, Goldman Sachs report says | South China Morning Post
Just how Dickensian is China? | The Economist
Internet, teknik & media
Some users say WeChat blocks China Evergrande messaging groups | Reuters
Huawei hires former BBC executive as editor in chief in push to hire more foreign talent amid tensions with UK | South China Morning Post
Nga Pham
That was quick! Gavin was our boss until very recently 😇 Now with #Huawei https://t.co/oEmFRfKePr
China's Xi calls for nurturing of patriotic scientists | Reuters
Chinese Citizen Journalist Who Documented Covid-19 in Wuhan Resurfaces After 600 Days | Wall Street Journal
Energi & miljö
China’s ‘artificial sun’ tipped to provide electricity in 10 years if Beijing backs it | South China Morning Post
Grafik från The Economist som visar utbredningen av Kinas energibrist
Grafik från The Economist som visar utbredningen av Kinas energibrist
Samhälle & kultur
China Will Create ‘Closed-Loop’ Bubble for Winter Olympics | The New York Times
China’s population could halve within the next 45 years, new study warns | South China Morning Post
HKFP Lens: Chinese patriots turn Hong Kong into a sea of red on National Day | Hong Kong Free Press
En sak till, nämligen denna intressanta bild jag sett på Twitter och skickad till mig av läsare. Den visar hur någon har satt upp en skylt med orden “Gui Minhais väg” som pekar i riktningen mot Kinas ambassad i Stockholm. Det rör sig knappast om ett officiellt namnbyte - det skulle ju bli en stor nyhet - men ett privat initiativ som sker just efter att ambassadör Gui Congoyu har lämnat den kinesiska beskickningen. Sitter skylten kvar ännu, måntro?
Leif Nixon
Hoppsan, nån har visst gett kinesiska ambassaden en ny gatuadress. https://t.co/Ex4Dxe2DsL
Det var allt från veckans upplaga av Kinamedia nyhetsbrev. Nästa vecka kommer en lika fullmatad upplaga - sedan lämnar jag min karantän midnatt mot onsdag!
Gör mig en hjärtlig tjänst och vidarebefordra detta nyhetsbrev till en vän eller bekant som kan tänkas vilja börja prenumerera på Kinamedia Premium. Personliga rekommendationer är alltid den bästa veckan att expandera betalda nyhetsbrev likt detta - vilket i sin tur gör att tjänsten kan växa ytterligare.
Tveka som vanligt inte heller att återkomma med eventuella frågor eller funderingar kring innehållet i veckans nyhetsbrev, eller för den delen någonting helt annat som har med Kina eller regionen att göra. Jag tar mig alltid tid att svara på alla mail från er prenumeranter.
Allt gott,
Jojje
Did you enjoy this issue?
Jojje Olsson
By Jojje Olsson

Kinamedia - Sveriges största nyhetstjänst om Kina

In order to unsubscribe, click here.
Powered by Revue